Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ

 

 


Σωματείο ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Ν.Αιτώ/νιας
Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε και του Eργατικού Kέντρου Αγρινίου
                  e-mail: sieagriniou@gmail.com
       
Συνάδελφοι –ισσες
Η κατάσταση στα φροντιστήρια και γενικότερα στους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στον νομό μας καθώς και στην υπόλοιπη χώρα έχει έρθει πλέον στο απροχώρητο για τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα:
Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων γλωσσών παίρνοντας εδώ και καιρό το μήνυμα από Κυβέρνηση, κεφάλαιο ΕΕ-τρόικα, έχουν ξεσαλώσει στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων. Μετά την κατάργηση των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών Συμβάσεων η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι πλέον καθολική με μέσο όρο μείωσης σε σχέση με την τελευταία κλαδική σύμβαση, να είναι της τάξης του πάνω από 30-40%. Μιλάμε πια για εξευτελιστικά ωρομίσθια των 5, 6, 7 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων και στα ξενόγλωσσα ακόμη χειρότερα με 2, 3 και 4 ευρώ καθαρά ενώ δαπανούνται 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις λαϊκές οικογένειες στα φροντιστήρια.   Φυσικά ούτε λόγος για τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (επιδόματα εορτών, αδείας κλπ). Ο κλάδος πλέον δεν έχει καμία ΣΣΕ και χαρακτηρίζεται ως «εργασιακή ζούγκλα». Πάρα πολλοί συνάδελφοι, σχεδόν μαζικά υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας για υπογραφή ΑΣΕ μπρος στο φάσμα της ανεργίας. Παρά πολλοί συνάδελφοι επίσης δεν γνωρίζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις αγνοούν τι πρέπει να περιλαμβάνει η σύμβασή τους και γενικότερα διαπιστώνεται πολύ μεγάλης έκτασης άγνοια. Πολύ μεγάλο ποσοστό δεν ασφαλίζεται κανονικά ή και καθόλου και όπου οι συνάδελφοι ασφαλίζονται, είναι σχεδόν καθολικό το καθεστώς των «υποτιμημένων ενσήμων» δηλαδή ενσήμων με λιγότερη «συντάξιμη αξία». Ζούμε ήδη τον εργασιακό μεσαίωνα.
Τι θέλουν;
Σκλάβους. Εργαζόμενους που όχι μόνο δε θα έχουν κανένα δικαίωμα, αλλά και θα πιστεύουν πως αυτή τους η ζωή χωρίς κανένα δικαίωμα, είναι θυσία που κάνουν για δικό τους όφελος. Όχι μόνο δε θα αντιστέκονται, αλλά και θα συμφωνούν ώστε όλες οι συνθήκες που συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δουλεύουν (και βέβαια αλληλεπιδρούν σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς τους) θα βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση, θα διαμορφώνονται συνεχώς με βάση πόσο διασφαλίζουν την κερδοφορία του εργοδότη: ο μισθός, η ασφάλιση, οι μέρες και ώρες δουλειάς, το αν και τι μέτρα ασφάλειας και υγιεινής θα υπάρχουν στον εργασιακό χώρο, το αν και πότε θα κάνουν διάλειμμα, το αν και πόσο θα έχουν δουλειά…
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) για χρόνια, έβαζε πλάτη σε όλες τις αντεργατικές αλλαγές (ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που υπέγραψε σύμβαση με 0% αύξηση πριν την κρίση), καλλιεργούσε αυταπάτες στους συναδέλφους ότι με διαπραγματεύσεις με τους σχολάρχες και τους Υπουργούς κι όχι με αγώνες, θα λυθούν τάχα τα προβλήματα των εργαζομένων. Τώρα τελευταία το «γύρισε στις αγωνιστικές κορόνες»  χωρίζοντας τους σχολάρχες σε καλούς και κακούς. Αρνείται να δώσει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), θεωρεί τη μάχη αυτή χαμένη.
 
Τι κάνουμε………
1)      Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή, να οργανωθούν στο σωματείο, να το μαζικοποιήσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Να έρθουν σε επαφή με το σωματείο να το ειδοποιούν για κάθε πρόβλημα για κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μπουν μπροστά άφοβα, μαζί με άλλους συναδέλφους. Τώρα όσο ποτέ πρέπει να εκφραστεί η εργατική αλληλεγγύη
2)      Κάθε εργασιακός χώρος να γίνει μετερίζι αντίστασης στην εργασιακή λαίλαπα.
3)       Όλοι οι συνάδελφοι σε κάθε φροντιστήριο να ανταλλάξουν τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους με εμπιστοσύνη, να ενημερωθούν από το σωματείο.
Διεκδικούμε…
4)      ΝΑ μην ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που γκρεμίζουν την αξιοπρέπεια μας, τις ζωές μας. Να μην συμπληρώσει κανένας τα χαρτιά για τις νέες άδειες διδασκαλίας.
5)     Να μην γίνει καμία μείωση μισθών.
6)     Προοπτικά Ενιαία κλαδική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια Μ.Ε. και τα ξενόγλωσσα με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Βασικό μηνιαίο μισθό 1175€ μικτά, 981€ καθαρά για όλους για πλήρες πρόγραμμα 21 ωρών/εβδομάδα ή 1015€, μικτά 848€καθαρά για πλήρες πρόγραμμα 18 ωρών/εβδομάδα για τα ξενόγλωσσα. Βασικό ωρομίσθιο: 13,36€ μικτά.
7)     Κατοχύρωση των αργιών και της οικονομικής απολαβής από αυτές.
8)     κατοχύρωση των υπερωριών για επιπλέον ώρες, επιτηρήσεις, ενημερώσεις γονέων και προσαύξησή τους στο 75% επί του βασικού ωρομίσθιου.
9)     Αμοιβή για την διόρθωση γραπτών, Κατοχύρωση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για πρωτότυπες σημειώσεις του εργαζόμενου καθηγητή ή έκδοση βιβλίων του.
10)  Περιορισμός και εξάλειψη του φαινομένου του διασκορπισμού ωρών λιγότερων από το πλήρες ωράριο σε νέους συνάδελφους και όχι μόνο, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης και κατάργησης του ωρομίσθιου. Νομοθετική Προστασία του συναδέλφου από ενδεχόμενη μείωση των ωρών του
Καλούμε άμεσα όλους τους συναδέλφους ,-ισσες στην συμμετοχή της Γενικής συνέλευσης του Σωματείου μας την Πέμπτη 13  Φεβρουαρίου στις 11:00 πμ στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με θέμα την οργάνωση και την δράση του σωματείου για τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 
                                            ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ